Malatya haber , Malatya son dakika , Malatya Çevre haberleri

admin avatarı

Malatya’da Moloz Dökülmesine Karşı Suç Duyurusu

Malatya’nın Doğanşehir ilçesinde molozların döküldüğü alanın mahallelere, tarım alanlarına ve içme suyu kaynaklarına yakın olması tepki topluyor.

Malatya son dakika, Doğanşehir Toplumsal Ekoloji Dayanışması tarafından molozların döküldüğü alanla ilgili karar veren yetkililer hakkında suç duyurusunda bulunuldu.

6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerde ağır hasarın olduğu Malatya’nın Doğanşehir ilçesinde bina enkazlarının döküldüğü alana bölgede yaşayan vatandaşlar tepki gösterdi.

5 MAHALLE RİSK ALTINDA

Molozların döküldüğü alanda basın açıklaması yapan Doğanşehir Toplumsal Ekoloji Dayanışması üyeleri suç duyurusunda bulunduklarını açıkladılar.

Malatya haberlerinin daha fazla bültenlerde yer bulması gerektiğini belirten Doğanşehir Toplumsal Ekoloji Dayanışması adına açıklamada bulunan Avukat Gül Erdoğan: “6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen deprem ilçemiz Doğanşehirde de yoğun biçimde hissedilmiş, can ve mal kaybına sebep olmuştur. Depremin olumsuz etkisi her biçimde yaşanmakta ve gözlemlenmektedir. İlçemizde yıkılan binaların enkaz ve hafriyatları hiç bir ayrıştırma, sulama yapılmadan, kanuni düzenlemelere uyulmadan Eskiköy Mahallesi yol ayrımı karşısı- Çığlık Mahallesi Mera alanına dökülmektedir. Enkaz alanı Doğanşehire bağlı Kelhalil, Eskiköy, Suçatı, Yuvalı, Çığlık mahallelerine, verimli ve işlek tarım alanlarına yakın mesafededir. İsmi anılan mahallelere uzaklığı değişmekle birlikte maksimum 5 km kadardır. Moloz yığınının hemen yanında verimli bir kayısı bahçesi mevcuttur. Alana çok yakın mesafede gerek Yuvalı gerekse Suçatı mahalleleri yeraltı suları ve içme suyu kaynakları mevcuttur. Moloz sahasının hemen karşısında, 300 metre uzaklıkta ormanlık alan mevcuttur” dedi.

“YAŞAM ALANLARIMIZI SAVUNMAK ZORUNDAYIZ”

Malatya ve ilçelerindeki Asbest tehlikesine dikkat çeken Erdoğan: “Deprem enkazları, kimyasallar hiç bir ayrıştırmaya tabii tutulmadan asbest, plastik gibi doğada yok olmayan kimyasal maddelerle birlikte taşınarak bu alana getirilmektedir. Bilinmelidir ki, bu uygulama Halk sağlığı sorunlarına ve ekolojik yıkımlara sebebiyet verecektir. Bu keyfi uygulamaya derhal son verilmelidir. Asbest, Dünya Sağlık Örgütü’ne bağlı Uluslararası Kanser Araştırmaları Merkezi tarafından insanlar için kesin kanserojen anlamına gelen ‘’Grup 1’’ içerisinde listelenmiştir. Ve 2013 yılından itibaren Asbestle Çalışmalarda Sağlık ve Güvenlik Önlemleri Hakkında Yönetmeliği gereğince kullanılması yasaklanmıştır. İlçemizde yıkımın en fazla 2013 öncesi binalarda olduğu su götürmez bir gerçekliktir. Asbest ve kimyasal gerçeğine ve tehlikesine karşı yaşam alanlarımızı savunmak zorundayız” dedi.

“HUKUKİ SÜRECİN SONUNA KADAR TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ”

“Ne yazık ki depremin hemen akabinde çıkarılan ve toplumsal/ yerel dinamiklere söz hakkı tanımayan 126 sayılı Kararname ile yasa ve yönetmeliklerin uygulanması durdurulmuştur” diyen Erdoğan: “Enkaz kaldırma çalışmaları başta anayasa olmak üzere afet yönetmelikleri dikkate alınmadan, keyfi şekilde yapılmaktadır. Yörede halkı yok sayılarak alınan keyfi kararlar ile kentlerimizin enkazı bizleri daha büyük felaketlere sürüklüyor. 27 Mart 2023 tarihinde bilgi edinme kanunun kapsamında Doğanşehir Kaymakamlığı aracılığıyla Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğüne moloz döküm alanın nasıl belirlendiği, enkaz kaldırma çalışmalarının halk ve çevre sağlığı dikkate alınarak yapılıp yapılmadığı gibi bir dizi soru içeren dilekçe ile yaptığımız başvurumuza bir cevap alamadık. Devamında 14 Nisan 2023 tarihinde yine Malatya Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğüne hafriyat döküm alanının hangi kurumca ve kararla belirlendiğini sorduk ancak yine bir cevap alamadık. 18 Nisan 2023 tarihinde Doğanşehir Cumhuriyet Başsavcılığına hafriyat döküm alanının belirlenmesine karar veren ve hafriyatı döken, tüm kişiler hakkında başta TCK 181. madde de yer alan Çevrenin Kasten Kirletilmesi suçu olmak üzere ilgili tüm suçlara ilişkin suç duyurusunda bulunduk. Yaşam alanlarımızı savunarak devam eden Hukuki sürecin sonuna kadar takipçisi olacağız” şeklinde konuştu.

“DERHAL DURDURULMALIDIR”

“Kanunların, bilimsel yöntemlerin yok sayılarak acelece rant uğruna alınan kararlar ile sürdürülen enkaz kaldırma ve moloz depolama faaliyetleri derhal durdurulmalıdır” ifadelerine yer veren Erdoğan: “Halk sağlığı ve ekolojik denge gözetilerek konu ile ilgili uzman kişiler tarafından belirlenen yol haritasına uyarak enkaz kaldırma ve kalıcı moloz depolama alanları planlanmalıdır. Kutsal doğadadır. Her hayvanda her bitkide suyun her damlasındadır. İlçemizin meraları, suları, toprakları bu sefer de rant uğruna verilen hafriyat döküm şirketlerince yok ediliyor. Soluduğumuz hava, içtiğimiz su, ekip biçtiğimiz tarlalarımız rant uğruna – depremi en ağır biçimde ve en zor koşullarda atlatmaya çalışan bizlere karşı kirletilirken bu talana bu halk sağlığı sorununa bu doğa kırımına seyirci kalamayız. Buradayız, hiç bir yere gitmiyoruz ve dayanışmayla yaşam alanlarımızı savunuyoruz” açıklamasında bulundu.

Doğanşehir Toplumsal Ekoloji Dayanışması tarafından yapılan açıklama ile Malatya Çevre haberleri ile ilgili tüm konunun takipçisi olacakları belirtildi.

 

Tagged in :

admin avatarı