antioksidan , koronavirüs enfeksiyonu , antiviral

admin avatarı

DOKTORLAR PROPOLİS’E GÜVENİYOR!


Dr. Ender Saraç, “Sağlıklı Günler” programında, bağışıklık sisteminin öneminden bahsetti. “Hala yüzleşmekte olduğumuz COVID-19 salgını sürecinde artık herkes doğal gıdalarla beslenmenin ve bağışıklık sistemini güçlü tutmanın ne kadar önemli olduğunu anladı. Bu doğal gıdaların başında ise propolis, arı sütü, polen ve arı ekmeği gibi arı ürünleri geliyor. 2021 yılında hem arı hem de arının ürettiği ürünler çok daha önemli hale gelecek. Çok şanslıyız ki ülkemiz bir arıcılık cenneti ve Anadolu propolisi güçlü antiviral etkisi ile bağışıklık sistemimiz için bir kalkan.”

Dr. Ender Saraç, Propolisin Bakteri ve Virüslere Karşı Etkili Olduğunu Belirterek, Propolisin Koronavirüs Üzerine Etkisinden Bahsetti.

Dr. Ender Saraç, salgın sürecinde düzenli propolis ve diğer arı ürünlerini tükettiğini belirterek; özellikle koronavirüs enfeksiyonundan korunmak ve bu enfeksiyona yakalanıldığı takdirde de daha hafif atlatmak için saf Anadolu Propolisi özütü içeren bir damladan düzenli olarak, her gün en az 20 damla tüketilmesi gerektiğini söyledi.


Dr. Ender Saraç; “2020 yılında Institute of Food Sciences dergisinde yayınlanan, İtalya Roma’da in vitro koşullarda yapılan bilimsel bir çalışmadan bahsetti; Bu çalışmada, Covid-19’un bazı enzim ve proteinlere tutunarak hücre içine girdiği ve çoğaldığı tespit edilmiştir. Aynı çalışmada, propoliste bulunan fenolik ve flavonoid bileşenlerin koronavirüse karşı antiviral etki gösterdiği de belirlenmiştir. COVID-19 virüsü, ACE-2, PAK-1 gibi enzimlere tutunarak hücre içine girmektedir. Bu çalışmada, propolisin fenolik ve flavonoidlerinin bu enzimlerin reseptörlerini kapatarak, virüsün hücre içerisine girmesini engellediği bulunmuştur. Dolayısıyla propolis Covid-19’un ağır bir enfeksiyona yol açma ihtimalini ve özellikle akciğer enfeksiyonu oluşma ihtimalini ortadan kaldırmaktadır.

Saraç; “Propolis son derece yararlı ama tabi ki piyasadaki her propolis gerçek ve doğal değil. Ben propolis başta olmak üzere, arı ürünleri konusunda kalitesine güvendiğim, İstanbul Teknik Üniversitesi ARI Teknokent firması BEE’O Propolis’in ürünlerini kullanıyorum. Bee’o nun, yüksek antioksidan özelliğe sahip olan suda çözünebilir propolis damla ürününden günde en az 20 damla, arı sütlü ham ballı karışım ürününden ise günde 1 tatlı kaşığı tüketiyorum.” dedi.

Programa konuk olan Prof. Dr. Ayper Somer, Doç. Dr. Engin Celep ve Gıda Yüksek Mühendisi Aslı Elif Tanuğur Samancı gibi değerli isimler, arı ürünlerini ve faydalarını anlattı.

Aslı Elif Tanuğur Samancı Propolis ve Faydalarını Aktardı.

Gıda Yüksek Mühendisi, aynı zamanda da propolis uzmanı olan Aslı Elif Tanuğur Samancı, propolisle ilgili; ‘‘Pro (ön) + polis (koruyan) kelimelerinden oluşan propolis, aslında arıların kovanlarının ön temizleyicisi. Arıların bitkilerin yaprak, sap ve tomurcuklarından topladığı bu tamamen doğal ürünle önce petek gözlerini kaplıyor sonra ana arı petek gözüne yumurtasını bırakıyor. Bu sayede yumurta sağlıkla gelişiyor. Ayrıca arılar, propolisle sıvanan petek gözlerine bozulmadan saklamak için balını, polenini, arı sütünü de koyuyor.” dedi.

Tanuğur propolisin doğru tüketimini şöyle aktardı; “Propolis, ham hali ile insan vücudu tarafından sindirilemiyor. Propolisin %50’sini balmumu, geri kalan büyük bölümünü de bitkilerden gelen antioksidan maddeler oluşturuyor. Bu antioksidan maddeler; Kafeik Asit Fenetil Ester (KAFE), Kafeik Asit, Kuarsetin, Galangin, Klorojenik asit, Linolenik asit, Palmitik asit, Hidroksitirosol, Cis-p-Kummerik asit, P-kumarik asit, Krisin ve Pinosembrindir. Bu bileşenler sayesinde propolis antioksidan, antibakteriyel, antiviral, antifungal, antienflamatuvar ve antitümör özellikler gösteriyor. Propolisin içeriğinde bulunan balmumu ise insan vücudu tarafından sindirilemiyor. Dolayısıyla, insan tüketimine uygun hale getirilmesi için öncelikle ham propolisten balmumunun uzaklaştırılması ve içerisindeki faydalı bileşenlerin elde edilmesi gerekiyor. Bu işleme özütleme deniyor. Böylece ham halde vücudumuzda en fazla %2 oranında sindirilen propolisin, sindirilme oranı %90-95’lere çıkabiliyor. Özütleme işleminin uzmanlar tarafından doğru şekilde yapılması çok önemli. Bu işlemin tek başına su veya yağ ile yapılması mümkün değil. Piyasada su veya yağ bazlı iddiası ile satılan ürünlerde hiç propolis bulunmadığı yapılan akademik çalışmalarda gösterilmiştir. Dolayısıyla özütleme sırasında mutlaka su ile birlikte etanol, glikol, gliserol gibi işlem yardımcılarının kullanılması gerekiyor. Propolis alırken etiketini iyi okuyup bu işlem yardımcılarının kullanıldığından emin olmak lazım. Her gün en az %10 oranında Anadolu propolisi özütü içeren bir damladan, yetişkinlerin günde en az 20 damla, çocukların günde en az 10 damla kullanılmasını tavsiye ederim. Hastalık durumunda ise damla sayısı 4 katına çıkarılabilir.”

Dr. Ender Saraç’ın Konukları Yüksek Antioksidan Özellikte olan Arı Ürünlerini Düzenli Kullandıklarını Belirterek, Bu konuda Yapılan Bilimsel Çalışmalardan da Bahsettiler.

“Sağlıklı Günler” programına konuk olan Doç. Dr. Engin Celep; “Arı ürünleri, koruma ve tedavi amaçlı sadece günümüzde değil, aslında yüzyıllardır kullanılmakta. Özellikle koronavirüs sürecinde yüksek antioksidan ve zengin besin içeriğine sahip propolis, ham bal, arı sütü ve polen tüketmek çok önemli diyerek, 2020 yılında yapılan bilimsel bir çalışmadan bahsetti.

Dr. Celep;” “Biomedicine & Pharmacotherapy” dergisinde yayınlanan bilimsel bir çalışmada, propolisin SARS-CoV-2 ve COVID-19 enfeksiyonlarına karşı etkileri araştırılmıştır. Çalışmada, propolisin, virüsün hücreye girişini, hücre içinde kopyalanmasını ve akciğerlerde oluşan şiddetli solunum sıkıntısına yol açmasını engellediği belirtilmiştir. Ayrıca COVID-19’a yakalanma riskinin diyabet, kardiyovasküler hastalık, böbrek yetmezliği ya da kanser hastalıklarından birine sahip olan bireylerde daha fazla olduğu belirtilmiştir. Araştırmacılar, propolisin kronik hastalığa sahip ya da ileri yaş grubunda olan bireylerde tedaviye destek olarak kullanmasını özellikle önermişlerdir. “dedi.


Celep;” Ben de Ender Bey gibi BEE’O Propolis ürünlerini tercih ediyorum. Çünkü BEE’O Propolis, Anadolu’nun saf ve doğal arı ürünlerini içeren eşsiz ürünlere sahip. Bu ürünlerin hepsini gönül rahatlığı ile tüketiyorum. Ürünler arasından %100 doğal formülü ile BEE’O Kırmızı Ginseng Propolis Arı Sütü Shot favorilerim arasında. Aynı zamanda BEE’O Polen ve BEE’O Propolis Arı Sütü Ham Bal Karışımı da her gün düzenli tükettiğim ürünlerden.’’ diye ekledi.

Programın diğer konuklarından Prof. Dr. Ayper Somer;” Çocuklarda görülen üst solunumu yolları enfeksiyonlarında tamamen doğal bir arı ürünü olan propolis ve ham balın düzenli olarak tüketilmesi gerektiğine değinerek, bilimsel veri tabanlarında bu konuda birçok araştırma bulunmaktadır.” dedi.

Somer;” 2014 yılında Amerikan Pediatri Akademisi’nde yayınlanan, çift kör randomize kontrollü bilimsel bir çalışmada ham balın gece öksürüğü ve uyku kalitesi üzerine etkisi araştırılmıştır. Çalışmaya, 7 gündür öksürük sebebiyle hastanede yatan 130 çocuk katılmıştır. Katılımcılar 2 gruba ayrılmışlardır. Birinci grup deney grubu olarak belirlenmiş ve her çocuğa, gece uykusundan 30 dakika önce, 10 g ham bal verilmiştir. İkinci grup ise kontrol grubu olarak belirlenmiş ve bu gruptaki çocuklara hiç ham bal verilmemiştir. Çalışmanın sonucunda düzenli olarak ham bal tüketen grubun gece öksürüklerinde azalma görüldüğü ve uyku kalitelerinin de aynı oranda arttığı belirtilmiştir. Araştırmacılar özellikle çocukluk çağında görülen öksürükte tedaviye destek olarak ham bal kullanılmasını önermişlerdir. Bu bilgiler doğrultusunda, ben de çocukların saf Anadolu propolisi içeren bir özütten günde en az 10 damla, ham ballı arı sütlü karışımlardan ise günde 1 tatlı kaşığı tüketmelerini tavsiye ederim. Propolis ve ham bal güçlü antienflamatuvar özelliği ile hem hastalıklara yakalanma sıklığını azaltmada hem de hastalık zamanlarında görülen semptomların daha hafif bir şekilde atlatılmasına yardımcı olmaktadır” dedi.

Somer; ‘‘Ham bala ek olarak, salgın döneminde bağışıklığı güçlendirmek için en önemli gıdalar arasında olan saf Anadolu propolisini de öneriyorum. Bu noktada ise BEE’O Propolis’in %100 doğal ve saf ürünleri benim de her zaman en büyük yardımcım. Gerek kalitesi gerekse doğallığı ile fark yaratıyor. Ürünler arasında özellikle BEE’O Suda Çözünebilir Propolis Damla’dan her gün mutlaka tüketiyorum ve hastalarıma da öneriyorum.’’ diye ekledi.

Tagged in :

admin avatarı