koronavirüs , Anadolu Propolisi , pandemi

admin avatarı

Bilimsel Çalışmalar Propolisin COVID-19’a Karşı Koruyucu Etkisi Olduğunu Gösterdi!

2020 yılında yapılan son araştırmalarda propolisin koronavirüse karşı koruyucu etkisi olduğu ortaya konuldu.

Propolis, arıların bitkilerin yaprak, sap ve tomurcuklarından topladığı tamamen doğal bir arı ürünüdür. İçerisinde bulunan fenolik ve flavonoid bileşenlerle nardan 80 kat daha güçlü bir antioksidandır. Arılar tarafından kovandaki mikropları yok etmek ve sterilizasyonu sağlamak için kullanılır. Propolis; antioksidan ve antibakteriyel etkisinin yanı sıra, antimikrobiyal, antifungal, antiviral, antienflamatuvar ve antitümör etkilere de sahiptir. Solunum yolları hastalıklarından mide bağırsak rahatsızlıklarına, ağız içi aft, yara ve uçuktan kansere kadar pek çok farklı hastalıkta tedaviye destek olarak kullanıldığında olumlu etkileri gözlendiğine dair bilimsel çalışmalar mevcuttur.

Koronavirüse Karşı Propolis Etkisi…

2020 yılında, Avustralya, Melbourne Üniversitesi’nde yapılan bilimsel çalışmada, PAK-1 önleyicilerin, COVID-19’a karşı doğal tedavi edici özellikleri araştırılmıştır. Bunların başında ise tamamen doğal bir arı ürünü olan propolis gelmektedir. Propolisin içeriğinde doğal olarak bulunan fenolikler, flavonoidler, polifenoller ve KAFE (kafeik asit fenetil ester) bileşenleri sayesinde yüksek antioksidan ve antiviral özelliktedir. Çalışmada, COVID-19’un vücutta bulunan PAK-1 enzimine tutunarak çoğaldığı ve flavonoidlerin de proteinin ilgili alanını kapatarak virüsün bağlanmasını engellediği belirtilmiştir. Böylece virüsün hücre içine giremediğini ve çoğalamadığını dolayısıyla da ağır bir enfeksiyona yol açamadığını ifade etmişlerdir. Araştırmacılar, ayrıca koronavirüs kaynaklı akciğer fibrozunu bloke etmek için de düzenli propolis kullanımının yararlı olacağının altını çizmişlerdir.

Propolis Doğal Bileşenleri ile Virüsün Hücreye Girmesini Engelliyor…

2020 yılında Institute of Food Sciences dergisinde yayınlanan, İtalya Roma’da in vitro koşullarda yapılan bilimsel bir çalışmada, propolisin içeriğinde doğal olarak bulunan fenolik ve flavonoid yani antioksidan bileşenlerin yeni koronavirüs enfeksiyonuna karşı etkileri değerlendirilmiştir. Covid-19 virüsünün vücutta çoğalması ve enfeksiyona yol açabilmesi için, bazı protein ve enzimlere bağlanması gerektiği bilinmektedir. Bu çalışmada Covid-19’un hangi virüs ve proteinlere bağlandığı ve antioksidan maddelerin aynı enzim ve proteinlere bağlanıp bağlanmadığı incelenmiştir. Propolisin içeriğinde doğal olarak bulunan kuarsetin, lutelin, hesperedin flavonoidlerinin (PLpro, 3CLpro, NTPase/helicase) gibi proteinlere bağlanarak, virüslerin bağlanmasına engel olduğu ve dolayısıyla enfeksiyon gelişmesini de engellediği belirtilmiştir. Çalışma sonucunda araştırmacılar, propolis gibi güçlü antioksidanların düzenli tüketimde COVID-19’a karşı koruyucu olabileceğini ifade etmişlerdir.

Yine konuyla ilgili, 2020 yılında Cairo Üniversitesi’nde yapılan bilimsel bir diğer çalışmada ise, pandemik pnömoniye neden olan COVID-19’a karşı fenolik ve flavonoid bileşenlerin etkisi araştırılmıştır. Çalışmada propolisin içeriğinde doğal olarak; kafeik asit fenetil ester (KAFE), klorojenik asit, linolenik asit, palmitik asit, hidroksitirosol, cis-p-Kummerik asit gibi antioksidan bileşenlerin bulunduğu belirtilmiştir. Çalışmada, SARS-CoV’ün, vücutta bulunan A5 (HSPA5) proteinine tutunarak çoğaldığı ve flavonoidlerin de proteinin ilgili alanını kapatarak virüsün bağlanmasını engellediği belirtilmiştir. Böylece virüsün hücre içine giremediğini ve çoğalamadığını dolayısıyla da ağır bir enfeksiyona yol açamadığını ifade etmişlerdir.

2020 yılında “Biomedicine Pharmacotherapy” dergisinde yayınlanan bilimsel bir çalışmada, propolisin SARS-CoV-2 ve COVID-19 enfeksiyonlarına karşı etkileri araştırılmıştır. Çalışmada, propolisin, virüsün hücreye girişini, hücre içinde kopyalanmasını ve akciğerlerde oluşan şiddetli solunum sıkıntısına yol açmasını engellediği belirtilmiştir. Ayrıca COVID-19’a yakalanma riskinin diyabet, kardiyovasküler hastalık, böbrek yetmezliği ya da kanser hastalıklarından birine sahip olan bireylerde daha fazla olduğu belirtilmiştir. Araştırmacılar, propolisin kronik hastalığa sahip ya da ileri yaş grubunda olan bireylerde tedaviye destek olarak kullanmasını özellikle önermişlerdir.

Arıcılar Arasında da COVID-19 Vakası Görülmedi…

2020 yılında, Çin’de, ZheJiang Üniversitesi’nde, arıcıların ve Wuhan’da bulunan bir apiterapi merkezinde çalışan doktorların COVID-19’a yakalanıp, yakalanmadığı değerlendirilmiştir. Çalışmada, 23 Şubat – 8 Mart tarihleri arasında, toplam 5115 arıcıya ve doktora anket yapılmıştır ve bu arıcıların ve doktorların hiçbirinin COVID-19 ile ilişkili semptom geliştirmediği, aksine sağlıklarının tamamen normal olduğu belirtilmiştir. Bu durum arı ürünleri ve arı zehiri ile ilişkilendirilmiştir.

Hekimler ve Diyetisyenler Pandemi Döneminde Propolis ve Diğer Arı Ürünlerini Öneriyor! 

Uzman Diyetisyen Dilara Koçak; “Sevgili Gıda Yüksek Mühendisi Aslı’nın kurucularından biri olduğu BEE’O Propolis markasına çok güveniyorum. Özellikle BEE’O Suda Çözünebilir Propolis Damla’yı geçirmekte olduğumuz bu salgın günlerinde hem kendim hem de sevdiklerim her gün düzenli olarak kullanıyoruz. Ek olarak BEE’O Polen’i de zengin vitamin ve mineral içeriğinin yanında 30 oranında da doğal protein içeriği için danışanlarıma öneriyorum.” diyor.

Kadın Doğum Uzmanı Op. Dr. Zahide Küçük; ‘‘BEE’O Propolis ürünleri 100 doğal ve saf. Bu nedenle anne adaylarının gönül rahatlığı ile kullanabileceği ürünler. Ben de ham bal ve arı ürünleri alerjisi olmayan hamile danışanlarıma, özellikle COVID-19 salgını ile mücadele etmekte olduğumuz bu süreçte bağışıklık desteği için suda çözünebilir propolis damladan günde en az 20 damla tüketmelerini tavsiye ediyorum. Bunun yanında gaz şikayetleri fazla olan gebelerime, mide bağırsak sağlığı için doğal bir probiyotik kaynağı olan arı ekmeğinden günde 6-12 adet tüketmelerini mutlaka öneriyorum. Mide sıkıntısı çeken hamile danışanlarıma içerisinde bulunan kudret narından dolayı yine 100 doğal ve saf olan BEE’O Kudret Narı Ginseng Propolis Shot’da veriyorum. BEE’O Propolis Arı Sütü Ham Bal Karışımı’da benim güçlü bir bağışıklık için her gün düzenli olarak tükettiğim ürünler arasında, herkes güvenle tüketebilir.” diyor.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Elif Pınar Çakır; “Çocuklarımın bağışıklığını doğal gıdalar ile güçlendirmek benim için çok önemli. Bu nedenle BEE’O Propolis ürünleri her zaman en büyük yardımcım. Koronavirüs salgınına karşı en güvendiğimiz ürünlerden biri olan BEE’O Suda Çözünebilir Propolis Damla’dan her gün mutlaka ailecek tüketiyoruz. Buna ek olarak ise hem lezzetli hem de sağlıklı bir karışım olan BEE’O Propolis Fındık Kakao Ham Bal Karışımı ile soframız tatlanıyor, yerken içimiz de hep rahat oluyor.” diyor.

Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Bekir Çakmak; “Çocukların doğal ve besin değeri yüksek ürünler tüketmesi çok önemli. BEE’O Propolis’in ilave yağ, şeker, koruyucu ve katkı maddesi içermeyen, sadece ham bal ile tatlandırılmış olan BEE’O Propolis Arı Sütü Ham Bal Çocuk Karışımı’nın özellikle geçirmekte olduğumuz salgın zamanında da çocukların beslenme planlarında mutlaka bulunmasını öneriyorum. Çünkü hem B grubu vitaminlerinden hem de demir, çinko ve magnezyum minerallerinden oldukça zengin. Sabahları aç karnına, günde en az bir tatlı kaşığı tüketilebilir.” diyor.

Beslenme Uzmanı Gülden Kılınç ise; “BEE’O Propolis, Anadolu’nun saf ve doğal arı ürünlerini içeren eşsiz ürünlere sahip. Bu ürünlerin hepsini gönül rahatlığı ile tüketebilirsiniz. BEE’O On The Go benim favorilerim arasında. COVID-19 sürecinde, çalışanların, sokağa çıkmak zorunda olan insanların gün içinde mutlaka bu ürünü yanlarında bulundurmasını öneriyorum. Ben de, zerdeçal, zencefil, tarçın ve ham bal içeren bu ürünü yanımdan hiç eksik etmiyorum. Özellikle ara öğünlerde hem kendim tüketiyor hem de danışanlarıma günde 1-2 adet tüketmelerini öneriyorum.” diyor.

Propolis Uzmanı Gıda Yüksek Mühendisi Aslı Elif Tanuğur Samancı; “Doğada bilinen en güçlü antioksidanlardan biri propolistir. Özellikle pandemidöneminde hem çocukların hem de yetişkinlerin bağışıklık sisteminin güçlü olması açısından, düzenli olarak en az 10 oranında saf Anadolu Propolisi içeren bir özütten her gün 20 damla tüketmelerini öneririm. Çocuklara da günde en az 10 damla tavsiye ederim. Ben her gün düzenli olarak en az 20 damla yoğurt ile birlikte tüketiyorum. Bunun yanında vitamin ve mineraller açısından oldukça zengin olan poleni de 2 tatlı kaşığı olarak beslenmeme ekliyorum.” dedi.

Tagged in :

admin avatarı