Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Akciğer kanseri , kestirimci tıp , genetik laboratuvarı
#1
Kanser nedir? Neden “kişiye özel”dir?
Sağlıklı bir vücutta hücreler de insanlar gibi doğar, büyür ve ölürler. Hücreler bölünerek yeni hücreleri oluşturur ve bu oluşan hücreler görevlerini yerine getirir, ardından zamanı geldiğinde ölürler. Fakat, DNA’daki bir veya birden çok hasar sonucu hücrelerde bu döngü bozulur; hücre ölmesi gereken süreyi uzatarak ölümden kaçabilir, kontrolsüz bir şekilde büyüyebilir ve bölünebilir, böylece kanserleşerek tümör dokusunu oluştururlar. Bu büyüme ya da bölünme her hastada aynı şekilde ilerlemez. genetik laboratuvarı
Kanserin belli kalıpları olsa da kişiye özel bir hastalıktır. Bu sebeple kişiye özgü değerlendirilip, tedavi edilmelidir.
Kanserin nedeni kesin olarak bilinmemekle birlikte, çeşitli çevresel ve kalıtsal faktörlerin rol oynadığı bilinmektedir. Yaş, cinsiyet ve aile hastalık öyküsü kalıtsal faktörlere örnek olarak verilebilir. Sigara ve alkol kullanımı, beslenme alışkanlıkları, stres ise çevresel faktörlerden sadece bir kaçıdır. Kanserin kişiden kişiye göre farklılaşmasının nedeni, her hastanın bu faktörlerden farklı oranda ve farklı şekilde etkilenmesidir. kestirimci tıp
Kişinin risk faktörleri de göz önünde bulundurularak, hastalığın analiz edilip, doğru tedavi yönteminin kararlaştırılmasında erken tanı, son derece önemli ve kritiktir.
Kanser hücreleri oluşmaya başladıkları organlara göre sınıflara ayrılmaktadır; akciğer kanseri, meme kanseri, prostat kanseri vb. Günümüzde 200’den fazla kanser türü olduğu bilinmektedir. Genellikle kanserler köken aldığı dokulara ve mikroskop altındaki görünüşlerine göre isimlendirilmektedir. Kanser türlerinin görülme sıklığı, ülkeden ülkeye farklılık göstermektedir. Bunun nedenleri arasında coğrafi koşullar, yeme ve içme alışkanlıkları, endüstriyel yaşam koşulları sayılabilir. Türkiye’de en sık görülme oranına sahip olan kanser türü akciğer kanseridir.
Her kanser türü birbirinden farklı özelliklere sahiptir. Bazı kanser türleri daha hızlı yayılma hızına sahipken, bazıları daha yavaş şekilde yayılır. Kanserin her bireyde farklı ilerlemesi de her bireyin ayrı ve kişiselleştirilmiş tedavi almasını gerektirmektedir.
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)