Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cami Halısında Desenler Nasıl Olmalı?
#1
Cami Halısında Desenler Nasıl Olmalı?
Camiler büyük alanlı kapalı ibadet mekânları olduğundan cami döşemelerinde kullanılan halıların seçimi oldukça önemlidir. Camiler ibadet mekânları olduğundan insanların giriş ve çıkışlarının fazlalığından temizliklerinin sürekli sağlanması gerekir. Cami temizliklerinin devamlı olabilmesi için cami döşemelerinde kullanılacak halı seçimleri oldukça önemlidir. 
Camilerin döşemelerinde kullanılacak halılar caminin cemaat kapasitesine, bulunduğu yere göre ve caminin mimari yapısına göre değişebilmektedir. Ayrıca cami döşemelerinde kullanılacak cami halıları fiyatı ve  kalitesi de oldukça önemlidir. İbadethane olan camilerin halı desenleri caminin mimarisine ve ortamına uygun seçilmelidir.
Cami Halısı Seçiminde Dikkat Edilecek Hususlar
Camiler insanların giriş ve çıkışının çok olduğu ibadethaneler olduğundan dolayı camilerin temizliği çok önemlidir. Cami halıları en önemli etken halıların kolay temizlenebilir olmasıdır. Yoğun olarak cemaat taşıyan halıların leke tutmayan özellikte olup kolayca temizlenmesi gerekir. Cami halıları seçilirken halıda kullanılan ipin kalitesi de oldukça önemlidir. Kaliteli ipten üretilen halı uzun ömürlü olmaktadır. Cami halıları fiyatları bu gibi özelliklerinden dolayı değişkenlik gösterir.
Ayrıca seçilen cami halısı caminin tarihi önemine ve mimarisine uygun renkte ve desende olmalıdır. Böylece halı desenleri caminin mimarisiyle uyum sağlayarak cemaatin manevi ortamı huzurla yaşamasını sağlar. Camilere seçilecek halıların renk tonu da göz önüne alınmalıdır. Çok kalabalık cemaat taşıyan halıların renkleri koyu tonlarda olmalıdır. Cami zemini de halı seçiminde  büyük önem arz etmektedir. Gürültü çıkarabilecek tahta zeminlerde ses yalıtım özelliği sahip halılar seçilmelidir
Camilerde En Çok Tercih Edilen Halılar 
İbadet için gidilen camilerin genel olarak temizliğini sağlamak için kullanılan halılar desenlerine göre çok çeşitlidir. Bunlardan en yaygın olarak tercih edilenleri şunlardır: 
Saflı cami halısı: Bu halılar daha çok büyük camilerde safların yerleşim noktalarına göre tercih edilmektedir. Renkleri daha çok koyu bordo ve koyu yeşil renktedir. Bu halıların ortasından şerit çizgiler geçmektedir.
Göbekli cami halısı: Göbekli cami halıları mimarisi sade olan camilerde tercih edilir. Bu halılar kocaman çiçek ya dairesel şekillerin gittikçe büyüyen desenler içermektedir. Sade camilerde güzel görünüm veren halılardır. Göbekli cami halıları rengârenk ve yaldızlı sarı renk içeren desenlere sahiptirler.
Yün cami halısı: Daha çok soğuk iklimli bölgelerde ve kış aylarında kullanılan halılar caminin içinin sıcak olmasına katkı sağlamaktadır.
Akrilik cami halısı: Hafifliği ve kullanışlılığıyla bilinen akrilik cami halıları hafiftir çok tercih edilmektedir. Genellikle yazın camilerde kullanılır. Kolay temizlenebilir halılardır. Kolay taşınabildiği için genellikle büyük camilerde kullanılır.
Manisa cami halısı: Caminin yapısı ve mimarisine göre farklı desenleri bulunan halılar daha çok mimarisinde çini desenleri kullanılan camilerde tercih edilir. Ayrıca caminin iç döşemesinde kullanılan ahşap mimarisine uygun olarak da sıklıkla Manisa cami halıları tercih edilmektedir.
Seccadeli cami halısı: Kalabalık camilerde cemaatin düzenli bir şekilde namaz kılmalarını sağlamak için cami halısı kullanılmaktadır.
Metropol cami halısı: Büyük camilerde boydan boya ve duvardan duvara cami döşemesini sağlamak için kullanılan halılardır. Bu halılar çok tercih edilmektedir. Yukarıda saydığımız cami halıları en çok tercih edilen halılardır. Gerek camilerin iç mimarisine göre gerek       halının kullanım ömrüne göre daha birçok husus cami halılarının seçiminde etkili olabilmektedir. En çok da halının temizlenebilir olması çok önemlidir. Özellikle büyük ve kalabalık camilerde kullanışlı ve hafif halılar tercih edilmektedir. 
Nüfusu az olan tarihi ve mimarisi farklı camilerde az tercih edilen özel üretim cami halıları tercih edilmektedir. Cami halısı fiyatları da halı seçiminde çok önemlidir. Kalabalık ve büyük camilerde sürekli cemaat ağırlayan camilerin halıları sık değişilmektedir. Bu yüzden halıların fiyat uygunluğu sağlanmalıdır. Halının üretildiği ipin kalitesi de oldukça önemlidir çünkü daha kaliteli iplikten üretilmiş halılar  daha sağlam olduğundan uzun süre tercih edilir.
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)